Рециклиране на стари автомобилни гуми

Р

Въпреки най-добрите усилия на съвременната наука, вашите автомобилни гуми рядко издържат, докато държите колата си. По някое време те ще се износят или ще се повредят и ще трябва да ги замените. Преди много години повечето хора смениха собствените си гуми. Тогава старите гуми бяха кошмар за рециклиране. Те бяха почти универсално забранени от градски сметища и сметища. Като не разполагат с други опции, много хора просто щракват старите си гуми в крайпътна канавка през нощта, когато никой не гледа. Няколко компании, които са били склонни да вземат често вашите стари гуми, накрая ще ги изгорят. Изгарянето на гуми обаче е екологична катастрофа в почти всеки смисъл на думата. Арсен, живак, кадмий, олово, берилий, хром и други токсични и канцерогенни вещества и диоксини се отделят във въздуха при изгаряне на автомобилна гума. Сърдечните заболявания и респираторните проблеми могат да бъдат причинени и от металните частици, освободени от горяща гума. Плюс природните ресурси, които се превръщат в гума, която губи, ако гумата е изгорена.

Днес всичко това се промени. Трябваше да се промени, наистина нямаше други възможности. Смята се, че всяка година се продават 1,3 милиарда гуми и повече от две трети от тези гуми заместват стари износени гуми. Това означава, че почти 1 милиард гуми по света се изхвърлят годишно. Преди 20 години само 10 процента от всички изхвърлени гуми бяха рециклирани, но днес повече от 80 процента стигат до съоръжение за рециклиране. Рециклирането на материала в стари гуми е добра идея, независимо как го гледате и буквално са разработени 100 приложения за рециклиране на стари автомобилни гуми.

Почти никой вече не сменя собствените си гуми и рециклирането на стари гуми се извършва от професионалисти, които обикновено го правят по безопасен за околната среда начин. Когато взимате колата си за смяна на гумите в местния гараж или магазин за гуми, почти винаги има разпоредба за вземане на вашите стари гуми за рециклиране. Приблизително 1 на 4 от тези стари гуми се регенерира и използва отново на друг автомобил някъде. В много части на света старите гуми се смилат и използват за направата на гумиран асфалт за магистрали или настърган и се използват като основа за чакълести пътища или като пясък или заместител на чакъл в някои други приложения за строителство на пътища. Някои стари гуми се нарязват и се използват като част от повърхността за закрити тенис кортове или други спортни игрища на закрито. За много приложения рециклирането на стара гума за гуми е по-евтино от събирането и обработката на нова гума.

Изгарянето на гумите не е изчезнало напълно, но се е подобрило до степен, в която е едновременно безопасно за околната среда и рециклира суровините. Чрез използване на процес, наречен пиролиза, който изгаря гумите при намалена въздушна среда или вакуум, суровините се възстановяват и рециклират. Типична автомобилна гума за пътници ще даде един килограм стомана, четири литра масло, почти четири килограма въглерод и 850 литра горив газ за многократна употреба в резултат на този процес на рециклиране.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta