Как да сменим гума в пола и високи токчета

К

Представете си този сценарий … Вие шофирате по магистралата по пътя си към важна среща, облечен за успех, когато изведнъж чуете тих звук “туп, туп”. Казвате си, че това са само неравностите по магистралата, но след това започва да става все по-силно и по-силно. Знаете, че ви е спукана гума, но сте на километри от следващия изход. Какво ще правиш?

С неприязън дърпате отстрани на пътя и излизате навън, за да прегледате щетите. Да, точно както подозирате, гумата ви за предния пътник е по-плоска от палачинка. Та какво правиш? Не можете да стигнете до изхода и ще отнеме твърде много време, докато някой стигне до там, за да помогне. Звучи като ситуацията, от която всички се страхуваме, нали? Е, защо да не смените гумата сами? Вие сте способен човек и със сигурност можете сами да промените тази гума. Не е трудно; можете дори да го направите в полата си и на високи токчета. Просто следвайте тези лесни стъпки и никога повече няма да се окажете хванати в тази ситуация.

Първо, уверете се, че сте стъпили върху стабилна и равна повърхност. Ако сте спряли на хълм или дори меко парче земя, преминете бавно на ново плоско място. Освен това, ако ви хванат паркиран отстрани на магистралата, уверете се, че сте възможно най-далеч от трафика с включени аварийни светлини. Не забравяйте да поставите колата си в паркинг и да натиснете ръчната спирачка, за да сте сигурни, че колата ви не може да се търкаля. Също така е добра идея да блокирате колелата с голяма скала или нещо друго, което можете да намерите. Блокирайте предната гума, ако сменяте задна гума и обратно.

След това запретнете ръкави и се насочете към багажника, за да извадите резервната гума и крик. Поставете крика под рамката близо до гумата, която ще сменяте. Уверете се, че сте го поставили там, където ще отговаря на металната част на рамката. Ако не сте сигурни къде точно да поставите крика, проверете ръководството на собственика си. За повечето модерни автомобили обаче има малък изрез или маркировка точно зад кладенците на предните колела или пред кладенците на задните колела, където е предвидено да се постави крикът.

След това повдигнете крика, докато не поддържа, но не повдига колата. Сега е време да премахнете капака на главината си и да започнете да разхлабвате гайките с ключа, който сте получили с колата си. Поставете правилния размер на гаечния ключ върху гайката. Правилният размер е този, който лесно се плъзга по гайката, но не дрънка. След като гайките се разхлабят, помпайте или повдигнете крика, за да повдигнете гумата от земята достатъчно, за да можете да премахнете плоския и да поставите резервния. Уверете се, че вдигате колата право нагоре и надолу. Сега извадете гайките в останалата част и повдигнете спуканата гума. Поставете спуканата гума под превозното средство, така че в случай на повреда на крика, превозното средство да падне върху старото колело, надявайки се да предотврати нараняване.

Сега е време да поставите резервната гума на главината. Уверете се, че внимателно подравнявате джантата на резервната гума с болтовете на колелата. Сега поставете гайките на правилното място и започнете да ги затягате ръчно. След това затегнете гайките, но за да сте сигурни, че гумата е балансирана, не затягайте напълно гайките една по една. Като се движите със звезда около гумата, една гайка срещу друга, дайте на всеки един завъртане, докато станат еднакво здраво. Сега можете да започнете да спускате колата на земята. Все още обаче не поставяйте пълното тегло върху него. Първо завършете затягането на гайките възможно най-много. След като сте затегнали отново гайките, завършете спускането на автомобила и извадете крика. Затегнете гайките за последен път, преди да смените капачката на главината. Върнете спуканата гума, крик и гаечен ключ обратно в багажника. Потупайте се по гърба; току-що сте сменили спукана гума сами!

Винаги помнете, че повечето резервни гуми (маломерните гуми “понички”) не са оценени за повече от 50 MPH или за дълги разстояния. Превишаването на тази скорост може да причини проблеми, включително повреда на резервната гума. Карайте бавно и внимателно до магазин и поправете или сменете гумата си. Също така практиката прави перфектни. Опитайте се да се запознаете със стъпките, преди да ви спука гума, така че да не се налага да се учите за първи път край пътя сами по тъмно или дъжд.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta