Правилна грижа за гумите: Основите

П

Разчитате на гумите си всеки ден, за да стигнете дотам, където трябва. Въпреки това, грижата за гумите е един от най-пренебрегваните аспекти на автоматичната поддръжка. Повечето хора ще проверяват маслото си и ще наблюдават други течности на превозното средство, но вероятно няма да обърнат внимание на гумите си, освен ако не получат плосък. С подходяща грижа за гумите можете да извлечете максимума от колата си и дори да видите подобрения в горивната ефективност. Вижте следните съвети за поддръжка, за да сте сигурни, че гумите ви са готови за търкаляне!

Поддържайте налягането в гумите

Правилното налягане в гумите е важно както от гледна точка на плавно пътуване, така и за увеличаване на вашата горивна ефективност. Според Министерството на енергетиката на САЩ, ако се уверите, че вашите гуми са напомпани до правилното налягане, можете да подобрите пробега си с бензин с 3,3%. Освен това, всяко понижение на налягането с 1 psi може да ви струва 3% пробег на газ! Има манометри за налягане в гумите, които можете да закупите, за да проверите сами налягането. Неправилното налягане в гумите също може да има отрицателни ефекти върху вашия комфорт. Няма да можете да се справяте с неравности по пътя толкова лесно, така че може да откриете, че пътуването ви е много по-малко гладко. Проверявайте редовно налягането си като част от плана си за грижа за гумите, за да сте сигурни, че имате комфортно пътуване и да получите възможно най-добрия пробег на бензин.

Завъртете гумите си

Всеки автосервиз може да завърти вашите гуми – това е доста стандартна част от притежаването и поддръжката на автомобил. Въртенето на вашите гуми е важна част от грижата за гумите, защото помага за разпределението на теглото и предотвратява излишното износване на определени гуми. По този начин ще можете да използвате гумите си по-дълго, преди да се нуждаят от подмяна. Можете да проверите ръководството на автомобила си, за да видите кога се препоръчва въртенето на гумите, въпреки че много магазини за автосервиз включват стандарт за въртене на гумите в своите настройки на 3000-5000 мили.

Сменете гумите си, когато е необходимо

Въпреки че е скъпа част от поддръжката на гумите, понякога е необходима подмяна на вашите гуми. Когато протекторите на вашите гуми се износят, те не могат да постигнат правилно сцепление и в резултат няма да ви предпазят възможно най-безопасно във вашия автомобил. Проверете гумите си, за да видите дали все още имате достатъчно количество протектор или гумите ви изглеждат много гладки. Ако изглеждат гладки, определено е време за подмяна. Ако не сте сигурни, можете да попитате вашия механик при следващата ви настройка. Те ще могат бързо да извършат сервиз за гуми и да ви осигурят необходимото оборудване, за да бъдете възможно най-безопасни във вашия автомобил.

Да разберете кога трябва да смените гумите си е просто – просто опитайте теста за стотинка! Залепете стотинка в няколко канала на протектора през гумата. Ако вашата гума не покрива горната част на главата на Линкълн, вашите гуми имат по-малко от 2/32 “дълбочина на протектора – не само това е незаконно, но и е много опасно да се кара!

Имайте подходящите консумативи за апартамент

Спукани гуми ще се случват от време на време, така че се уверете, че сте подготвени като част от редовната грижа за гумите. Проверете дали имате резервна гума, както и оборудването, необходимо за смяна на гумата. Също така не забравяйте да разглеждате резервната си гума от време на време, тъй като плоската резервна гума няма да ви донесе никаква полза! Ако искате да сте наистина подготвени, добре е да опитате да смените гумите си веднъж (или да научите как, ако не знаете!), Тъй като винаги е малко по-различно за всяка кола. По този начин няма да се стресирате, ако някога ви се спука гума.

Смяната на гума е лесна. Комплектът ви за смяна на гуми трябва да се доставя с малък жак, в който можете да поставите ютията за гуми. Повдигнете колата от окачването (това не е твърде трудно) и поставете крика под колата добре до колелото. Завъртете ютията за гуми, докато крикът просто повдигне гумата до земята – не е нужно да излизате по-високо от това.

След това извадете желязото от гумата от крика (то ще остане на място) и го използвайте, за да отстраните гайките на гумите от гумата. Отпуснете гумата и поставете резервната на място, като я закрепите с гайките. Редът, в който завинтвате гайките, е много важен. Вървейки по посока на часовниковата стрелка, трябва да следвате този ред: 1,3,2,4,5. Ако отидете 1,2,3,4,5, колелото няма да се подреди правилно, докато стигнете до края, и ще бъде почти невъзможно да получите всички гайки (или да ги свалите!). Извадете крика и върнете комплекта за гуми обратно – виола, току-що сте сменили гума!

Вземете под внимание следните съвети за грижа за гумите, за да можете да се уверите, че гумите ви могат да ви отведат там, където трябва да отидете възможно най-дълго! Ако грижата за гумите е само допълнителен стрес във вашия и без това натоварен график, можете да закарате колата си при дилър на собствени коли в Ричмънд, Вирджиния която извършва и услуги по поддръжка на гуми. По този начин можете да получите необходимата грижа за гумите, без тя да ви създава допълнителен стрес!

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta