Издутини и отстъпи на гумите: Има ли вашата гума a "Резервна гума?"

И

Изпъкналостите и вдлъбнатините не могат да бъдат причина за безпокойство или сериозен проблем.

Изработени от каучук (и куп други неща, но засега ще се придържаме към тях) гумите са доста гъвкави. Те трябва да бъдат, за да се справят с променящите се пътни условия. Гумите, направени изцяло от камък, независимо от това, което карикатуристите биха ни накарали да мислим, просто не работят много добре.

Именно тази гъвкавост помага да се придаде на съвременните гуми тяхната сила и устойчивост. Това обаче може да доведе до вдлъбнатини и издутини.

Няма нищо необичайно в малките вдлъбнатини в страничната стена. Тези вдлъбнатини (или „вълнообразни вълни“, както ги наричат ​​понякога) са чисто визуално състояние. Работата на гумите изобщо не се влияе. Всъщност те много често се срещат на радиални гуми като характеристика на процеса на конструиране на гуми. Вдлъбнатините са по-забележими при по-големите гуми, поради по-високата си странична стена, и при гумите, които работят в по-горния край на скалата за напомпване.

Гумите са подсилени с корда от плат, обикновено синтетичен като полиестер или найлон. Радиалните гуми имат поне един слой от тези корди, повече, ако това е тежкотоварна гума. Шнуровете вървят успоредно една на друга, но понякога се припокриват. Това припокриване може да причини леко вдлъбнатина, когато гумата се надуе до пълно налягане.

Тези вдлъбнатини може да не изглеждат страхотно, но са безвредни. Дори да се появят на новоинсталирана гума, нямате причина за тревога. Същото не може да се каже за издутини.

Изпъкналостите, които се появяват на страничната стена на наскоро инсталирана гума, определено са лоша новина. В повечето случаи тези издутини са резултат от разстоянието между някои от кордовете на каросерията в гумата. Когато това се случи с нови гуми, решението е просто: върнете гумата.

Тази ситуация почти винаги се покрива от гаранцията на производителя. Това е дефект в изработката / материалите и не по вина на техника, който е монтирал гумата. Въпреки че производителят на гуми прави много тестове, преди гумите да излязат на пазара, това е проблем, който просто не се появява, докато гумата не бъде монтирана и напомпана.

Ако гумите са развили издутина значително време след инсталирането, вероятно не са виновни материалите. Шнуровете на слоевете, макар и в никакъв случай деликатни, могат да бъдат повредени от удари с бордюри или опасности от пътя или от наблъскване на дупки. Ако това се случи, е време за посещение при местния търговец на гуми.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta