Предпазни колани на училищни автобуси: плюсове и минуси

П

През последните няколко месеца внезапната поредица от катастрофи с училищни автобуси в Америка породи нов дебат по отношение на използването на предпазни колани в училищните автобуси – „Трябва ли носенето на предпазни колани да стане задължително и дали те ще помогнат при свалянето броят на произшествията, свързани с училищния автобус? ” Колкото и изненадващо да звучи, има две противоположни страни в тази тема. Докато мнозина твърдят, че използването на предпазните колани трябва да бъде задължително за децата, независимо дали пътуват с кола или в училищен автобус, противниците на това мнение настояват, че подходящите седалки в купето, металните рамки на седалките и подплатените бариери помагат за защитата на децата, докато премахване на необходимостта от предпазни колани.

Въпреки че повечето инциденти и наранявания се случват в самия училищен автобус, децата, привързани на седалките си, са по-склонни да останат в безопасност в случай на сблъсък или инцидент. От друга страна, какво се случва, ако половината деца в автобуса са с колани, а другата половина не? В случай на сблъсък, децата, които не са завързани, в крайна сметка се удрят в децата, които са правилно седнали. Докато децата, които са седнали, трябва да поемат собственото си телесно тегло, те също така в крайна сметка поемат теглото на другите деца, увеличавайки шансовете им да получат телесни наранявания. Притеснението е повдигнато и при възможен сценарий, при който автобус е на път да експлодира след инцидент и се изисква допълнително време, за да се помогне на децата, които са здраво закрепени на местата си, да избягат безопасно. Тук механизмът за безопасност, който има за цел да спаси един живот, може да бъде причината за изгубен живот.

Намирането на подходящ отговор на дискутирания въпрос може да изглежда просто, но има доста плюсове и минуси по тази тема.

Професионалисти:

  • Спасява животи при катастрофи с висока скорост
  • Предотвратява блъскането на децата наоколо
  • Намалява смъртта, въздействието на произшествия и нараняванията на тялото
  • Помага за подобряване на поведението в автобуса
  • Децата трябва да бъдат обучени относно важността на носенето на предпазни колани

Минуси:

  • Неправилната употреба води до наранявания, свързани с предпазния колан
  • Ниска ефективност при сблъсъци от страничен удар
  • Включени високи разходи за монтаж
  • Може да затрудни излизането в случай на извънредна ситуация
  • Предпазните колани могат да се използват като оръжие от деца

Въпреки че може да се спори, че те не са наистина необходими в училищен автобус, превръщането на задължителните колани с три точки в рамото би могло да направи чудеса за намаляване на катастрофите в училищния автобус.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta