20 съвета за безопасност за бюджетни туристи

2

1) Когато вземате такси от летище до хотела си, пътувайте с по-скъпите летищни таксита и се уверете, че шофьорите имат официална идентификация. Никога не вземайте такси, чакащо извън територията на летището.

Знам, че това звучи крайно, но е далеч по-добре да бъдем в безопасност, отколкото да съжаляваме.

2) Когато пътувате от хотела си до летището, отидете с такси, препоръчано от хотела.

Отново такситата могат да бъдат много опасни. Не мога да изразя това достатъчно.

3) Опитайте се да не пристигате в нов град или град късно през нощта.

Това може просто да се обърка по различни начини. Много по-лесно е да се регистрирате през деня, а сигурността през нощта в определени райони е просто ужасяваща.

4) Пътувайте в група, ако е възможно.

Откога пътуването в цифри не е добра идея?

5) Научете основите на местния език, преди да пристигнете. Не очаквайте, че хората ще говорят английски.

В наши дни английският става все по-широко разпространен, но вие искате да сте сигурни. Винаги трябва да проверявате тези неща преди пристигането си.

6) Дръжте ценностите си скрити.

Коланът за пари е страхотен, ако е опция, която желаете да разгледате. Има много различни стилове колан за пари. Един от най-популярните е портфейл в стил “през ​​рамо” на каишка, която сте били под горнището си. Това много затруднява крадеца да се измъкне с вашите ценности.

7) Избягвайте да ходите сами до отдалечени райони / руини, където се очаква да отиде турист. Потърсете местен съвет или вземете ръководство.

8) Прочетете пътеводителите и говорете с други туристи, за да разберете кои области е най-добре да се избягват.

9) Когато напускате дискотеките късно през нощта, вземете такси у дома, независимо колко близо е хостелът ви. Извън повечето дискотеки ще намерите уличен продавач, който продава цигари. Обикновено тези хора познават всички таксиметрови шофьори и могат да препоръчат безопасен.

10) Когато пристигате в нов град, спазвайте първоначалния си план и останете в хостела, за който сте решили. Не позволявайте на таксиметровия шофьор да ви убеди, че вашият хостел е напълно резервиран и че той знае по-евтин и по-добър. Той ще работи по поръчка и хостелът вероятно няма да е в безопасна част на града.

11) Още по-добре е, когато пристигате с лента / влак в нов град, опитайте се да резервирате хотела си предварително, за предпочитане с хотел, който има служба за събиране на летище / гара.

12) Не носете скъпо изглеждащи бижута.

13) В градския транспорт нека вашият дневен пакет е близо до вас по всяко време, за предпочитане с презрамките около краката ви или с катинар към багажника. В автобусите вашата раница обикновено излиза навън, или на покрива, или във външните багажни отделения. В автобусите за дълги разстояния поискайте разписка за вашите чанти. При кратки разходки просто внимателно наблюдавайте всеки път, когато автобусът спира, за да разтовари чантите. В случай, че ви откраднат багажа, останете с автобуса – вероятно ще поискате декларация от автобусната компания, която поема отговорност за загубата, за да поискате пари от вашата застрахователна компания.

14) Оставете ценностите си в хотела на сигурно място, когато правите еднодневни екскурзии или по-дълги обиколки. Вземете разписка не само за вашия колан / портфейл и т.н., но и за съдържанието му, с всеки изброен артикул.

15) Ако трябва да оставите паспорта и кредитните си карти заедно, поставете кредитната карта в запечатан плик и подпишете името си през капака. По този начин, когато се върнете, ще разберете, че нищо не е било подправено.

16) Ако планирате да отидете на пазарни площи, претъпкани улици, фиести и т.н., не отидете с всичките си ценности. Оставете ги в хотела. Ако планирате да купите нещо скъпо, пазете парите си безопасно в паричен колан. Опитайте се да бъдете дискретни, когато го отваряте! За да предпазите дребните пари в джобовете си, можете да пъхнете кърпичка след това.

17) Ако тротоарите са наистина претъпкани, особено в пазарни зони, вървете по пътя.

18) Ако подозирате, че някой ви следва, спрете и ги гледайте в очите, докато си отидат. Ако наистина имате лошо усещане за дадено място, отидете с първите си инстинкти и си тръгнете. Нарязването на чанти в днешно време е рядко, но за допълнителна безопасност можете да носите дневния си пакет на гърдите си.

19) Ако е на гърба ви, опитайте се да ходите, без да спирате. Ако трябва да спрете, разклатете внимателно опаковката си отстрани настрани, за да усетите дали някой я подправя.

20) Когато слагате чантата си на пода, за да направите снимка или просто да седнете в кафене, не забравяйте да пъхнете крака си през каишката. Не само ще бъде невъзможно да се грабне, но и няма да го забравите! Това е най-често срещаният вид кражба – туристите забравят чантите в кафенетата и се връщат, за да попитат дали някой го е виждал, познахте, го няма.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta