Дали кросоувър джиповете са толкова безопасни, колкото искате да бъдат?

Д

Всички може да сме забелязали интензивното покачване на продажбите и популярността на малки кросоувъри. Те изглеждат много по-практични от големите джипове, както и от седаните, и привличат голяма част от младите клиенти. Следователно тези малки SUV са се повишили наистина много както по брой продажби, така и по популярност. Последните тестове обаче показаха, че доста значителен брой популярни кросоувъри, които се движат по улиците днес, не са толкова безопасни, колкото всъщност се предполага! Този тест беше проведен от Застрахователния институт за безопасност на пътищата (IIHS) и само два от всички кросоувъри, които участваха, всъщност преминаха границата на преминаващите марки.

Двата джипа, преминали теста, бяха Subaru Forester и Mitsubishi Outlander. Всъщност, в истински смисъл, само Subaru Forester всъщност е постигнал добър резултат, тъй като Outlander току-що е получил приемлив резултат. Всички останали джипове дори не можеха да преминат тази „приемлива“ граница. Интересно е да се отбележи, че и двата джипа бяха преработени наскоро. Очевидно инженерите в Mitsubishi и Subaru са следили зорко новия тест, който IIHS представи!

Новият тест, който беше включен в редовната серия от тестове на IIHS, беше “тестът за малко припокриване”. Този тест възпроизвежда ефектите от превозното средство, удрящо се отпред върху здрав и неподвижен обект като стълбове и т.н. Тестваният SUV е направен така, че първо да се вкара в твърд обект с дължина пет фута със скорост 40 мили в час (64 километра в час). Тестът възпроизвежда последиците от повреда на предния ъгъл на превозното средство. Този тест проверява ефективността на въздушните възглавници и предпазните колани по много по-добър начин, отколкото другите тестове за челни катастрофи. Сега IIHS създаде две различни категории – „Top Safety Pick +“ и „Top Safety Pick“. Двата гореспоменати джипа, които преминаха нововъведения „тест за малко припокриване“ получиха титлата „Top Safety Pick +“, докато останалите джипове, които не можаха да преминат теста, се представиха доста добре в останалите тестове, бяха изброени в последната категория.

Вицепрезидентът на института Джо Нолан бе цитиран да казва, че „С преработения Forester инженерите на Subaru се заеха да се справят добре в новия ни тест и успяха. Точно така се надявахме производителите да реагират, за да подобрят защитата на хората в тези видове сериозни фронтални катастрофи. ” Институтът постави Subaru Forester и Mitsubishi Outlander в категорията „Top Safety Pick +“ и ги обяви за най-безопасния избор от всички тествани SUV. Всъдеходите, които бяха включени в категорията „Най-добър избор за безопасност“, бяха Kia Sportage, Jeep Patriot, Mazda CX-5, Toyota RAV-4, Volkswagen Tiguan, BMW X1, Buick Encore, Ford Escape, Honda CR-V и Hyundai Tucson. Toyota RAV-4 обаче все още не е получила новия тест. Институтът казва, че SUV няма да бъде тестван до следващата година, тъй като предстоят промени, които трябва да бъдат направени, което ще подобри статистиката за безопасност на SUV многократно.

About the author

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta