یکشنبه، 26 مهر 1405

اختلاف میلیونی قیمت طلا در پلتفرم‌های آنلاین؛ بازارسازی با سرمایه مردم؟

6 ماه قبل
بازدید: 101
کد خبر: 000157484
0
اختلاف میلیونی قیمت طلا در پلتفرم‌های آنلاین؛ بازارسازی با سرمایه مردم؟

در حالی که قیمت رسمی طلا در کشور بر اساس نرخ اعلامی اتحادیه طلا و جواهر تهران تعیین می‌شود، برخی پلتفرم‌های آنلاین خرید و فروش طلا با اعلام نرخ‌هایی متفاوت و گاه بالاتر از قیمت رسمی، باعث ایجاد التهاب در بازار شده‌اند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا به نقل از ایسنا, در شرایطی که نوسانات شدید بازار طلا در پی افزایش نرخ ارز همچنان ادامه دارد، برخی پلتفرم‌های آنلاین خرید و فروش طلا با اعلام قیمت‌هایی متفاوت از نرخ رسمی اتحادیه طلا، به شدت در حال بازی با سرمایه مردم هستند که این اختلافات قیمتی در زمانی که بازار طلا هنوز فعال نشده، موجب التهاب و نوسان‌های شدید در بازار می‌شود.

به گزارش ایونا، نرخ رسمی در بازار توسط اتحادیه طلا و جواهر تهران محاسبه می‌شود که به صورت سنتی و رسمی، مرجع اصلی قیمت طلا در سراسر کشور است.

از چهارشنبه هفته گذشته و به عبارتی ابتدای اردیبهشت ماه روند قیمت طلا، شیب صعودی به خود گرفت و همزمان با افزایش نرخ ارز در بازار آزاد قیمت طلا نیز شروع به جهش قیمت کرد و i ر گرم طلای ۱۸ عیار با افزایش بیش از سه میلیون تومانی روبرو شده است.

در این میان اما، برخی از پلتفرم‌های خرید و فروش طلا هم به صورت شبانه‌روزی در حال اعلام قیمت هستند و هم در برخی از مقاطع روز، قیمت طلا را متفاوت از نرخ رسمی اتحادیه طلا و جواهر اعلام می‌کنند و به اصطلاحی که از سوی فعالان بازار معروف است اقدام به «بازار سازی» می‌کنند.  

نرخ طلا در بازار داخلی از دو مولفه شاخص اونس جهانی طلا و قیمت ارز در بازار آزاد تبعیت و در حالی که بازار ارز معمولا از ساعات حوالی ظهر فعالیت خود را آغاز می‌کند، سوالی که مطرح می‌شود این است که پلتفرم‌ها چگونه در ساعاتی که هنوز بازار طلا و ارز فعالیت خود را آغاز نکرده‌اند اقدام به محاسبه و کشف قیمت طلا می‌کنند.  

نکته جالب این است که این اقدام و اعلام نرخ‌های متفاوت از نرخ رسمی بازار طلا، بارها و در بازه‌هایی رخ داده که بازار در حال نوسان شدید افزایشی یا کاهشی است و مشخص نیست که این نرخ به ویژه در زمانی که بازار ارز هنوز فعالیت خود را آغاز نکرده و کشف قیمتی در نرخ ارز رخ نداده، چگونه محاسبه می‌شود.  

البته این موضوع برای همه پلتفرم‌های فعال در حوزه خرید و فروش طلا صدق نمی‌کند و نرخ برخی از آنها دقیقا هم راستا با نرخ رسمی اتحادیه طلا است، اما برخی دیگر از این پلتفرم‌ها که مخصوصا از پر مخاطب‌ها نیز هستند، در تمام ساعات شبانه روز اقدام به کشف قیمت کرده که همین موضوع باعث ایجاد سیگنال افزایشی یا کاهشی در بازار می‌شود و به محض گشایش بازار، شاهد ایجاد التهاب در بازار طلا می‌شویم.  

بازی با پس انداز مردم

برای نمونه صبح امروز (۹ اردیبهشت ماه) یکی از پلتفرم‌های آنلاین خرید و فروش طلا در ساعت ۹ صبح که نرخ اتحادیه طلا برای هر گرم طلای ۱۸ عیار معال ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان بود، نرخ طلا در پلتفرم خود را تا ۲۰ میلیون و ۲۲۹ هزار تومان اعلام کرد که نشان از اختلاف قیمتی یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومانی با نرخ رسمی اتحادیه دارد و در ساعاتی که هنوز بازار طلا فعالیت خود را آغاز نکرده و قیمت رسمی جدید اعلام نشده، باعث ایجاد نوسان افزایشی شدید و هجوم تقاضای خرید می‌شود.  

جالب اینجاست که همین سکوی خرید و فروش طلا در ساعت ۱۱ امروز که قیمت رسمی طلا ۲۰ میلیون و ۱۳۰ هزار تومان بود نرخ خود را ۱۹ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان اعلام کرد و در این شرایط به نظر می‌رسد که سرمایه مردم به دستمایه‌ای برای نوسان گیری توسط برخی از این سکوهای خرید و فروش طلا بدل شده و از آنجا که بخش قابل توجهی از مردم سرمایه خود را در این بخش به ویژه سرمایه‌گذاری در پلتفرم‌ها و سکوی‌های خرید و فروش طلا متمرکز کرده‌اند بی شک لازم است که یک نظارت موثر در این بازار صورت بگیرد تا سرمایه مردم در این شرایط که بازار طلا در نوسانات افزایشی و کاهشی است، به جای حفظ شدن دستمایه این نوع نوسان گیری‌ها قرار نگیرد.

همان طور که کارشناسان بارها گفته‌اند؛ به مردم و کسانی که قصد سرمایه‌گذاری در سکوی‌های آنلاین معاملات طلا را دارند توصیه می‌شود که در زمان خرید، قیمت اعلامی در پلتفرم‌ها را با قیمت رسمی اتحادیه تطبیق داده و مقایسه کنند و در صورت تفاوت قیمتی این مسئله را در نظر بگیرند که احتمال بازارسازی و نوسان‌گیری توسط خود پلتفرم‌ها وجود دارد.

به‌ویژه در ساعات ابتدایی روز که هنوز بازار ارز و طلا فعالیت خود را آغاز نکرده، این پلتفرم‌ها اقدام به اعلام قیمت و «کشف نرخ» می‌کنند؛ اقدامی که به گفته فعالان بازار می‌تواند سیگنال افزایشی یا کاهشی به بازار بدهد. برای نمونه صبح ۹ اردیبهشت، در حالی که نرخ رسمی هر گرم طلای ۱۸ عیار حدود ۱۸ میلیون و ۹۰۰ هزار تومان اعلام شده بود، یکی از پلتفرم‌های پرمخاطب قیمت را تا ۲۰ میلیون و ۲۲۹ هزار تومان ثبت کرد؛ اختلافی بیش از یک میلیون و ۳۰۰ هزار تومان که به گفته کارشناسان می‌تواند تقاضای کاذب و نوسان شدید در بازار ایجاد کند. البته همه پلتفرم‌ها چنین عملکردی ندارند و برخی دقیقاً مطابق نرخ اتحادیه قیمت‌گذاری می‌کنند.

خبرنگار : نقوی

نظر شما
    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!
© کلیه حقوق این وب سایت برای پایگاه خبری نگاه ایرانیان نیوز محفوظ است.
website designed by Nonegar PArdazesh , developed by Nonegar