دوشنبه، 27 مهر 1405

افکس ۲۰۲۶ تصویری از آینده خدمات مالی و زیرساخت‌های دیجیتال در مسیر تحول به فین‌تک

افکس ۲۰۲۶ تصویری از آینده خدمات مالی و زیرساخت‌های دیجیتال در مسیر تحول به فین‌تک

59 دقیقه قبل
بازدید: 101
کد خبر: 000541834
0
افکس ۲۰۲۶ تصویری از آینده خدمات مالی و زیرساخت‌های دیجیتال در مسیر تحول به فین‌تک

به گزارش خبرنگار اقتصاد نگاه ایرانیان نیوز (ایونا)،

رابطه مردم با خدمات مالی طی چند دهه از مراجعه حضوری به شعبه‌های بانکی تا استفاده گسترده از اپلیکیشن‌های موبایل و حضور فین‌تک‌ها در بازار، به‌تدریج تحول یافت؛ این سیر تحول در نمایشگاه بین‌المللی نظام مالی، سرمایه‌گذاری و زیرساخت‌های دیجیتال ایران (F‑EX 2026) که از ۲۶ تا ۲۹ آبان ۱۴۰۵ برگزار می‌شود، به‌خوبی مشهود است.

بانکداری سنتی و نقش شعبه‌ها

سال‌ها پیش، مشتری برای بیشتر کارهای بانکی باید خودش را به شعبه می‌رساند؛ افتتاح حساب، دریافت وجه یا پیگیری امور بانکی به حضور فیزیکی نیاز داشت. دفترچه حساب نیز بخشی از همین تجربه بود؛ تراکنش‌ها ثبت می‌شدند و برای اطلاع از وضعیت حساب باید به بانک مراجعه می‌کرد.

در آن دوره، فاصله میان مشتری و بانک تا حد زیادی با تعداد شعب تعیین می‌شد. هرچه دسترسی به شعبه آسان‌تر بود، استفاده از خدمات بانکی نیز ساده‌تر می‌شد.

خودپردازها و گسترش کارت‌های پرداخت

گسترش دستگاه‌های خودپرداز باعث شد بخشی از خدمات بانکی بدون مراجعه به باجه انجام شود. برداشت وجه یکی از روشن‌ترین نمونه‌ها بود؛ مشتری دیگر لازم نبود برای دریافت پول منتظر ساعت کاری شعبه بماند. این تغییر ساده نگاه مردم به دسترسی به خدمات بانکی را تغییر داد.

بعد از آن، شبکه‌های پرداخت نیز گسترش پیدا کردند و کارت بانکی به یکی از ابزارهای اصلی پرداخت روزمره تبدیل شد.

ورود اینترنت و بانکداری الکترونیک

با گسترش اینترنت، مرحله دیگری از بانکداری الکترونیکی شکل گرفت. اینترنت‌بانک به مشتری اجازه می‌داد بسیاری از امور را از خانه انجام دهد؛ انتقال وجه، مشاهده گردش حساب و پرداخت قبوض دیگر الزاماً به حضور در شعبه احتیاج نداشتند.

موبایل‌بانک یک قدم دیگر برداشت. با فراگیر شدن تلفن‌های هوشمند، خدمات بانکی از رایانه شخصی هم فاصله گرفتند و وارد تلفن همراه شدند. در نتیجه، زمان و مکان انجام بسیاری از عملیات بانکی تغییر کرد.

پرداخت دیجیتال و تغییر عادات مالی

همزمان با توسعه شبکه پرداخت، استفاده از کارت و ابزارهای الکترونیکی در خریدهای روزانه بیشتر شد. برای بسیاری از مردم، پرداخت با کارت به جای پرداخت نقدی به یک رفتار عادی تبدیل شد. سپس ابزارهای پرداخت مبتنی بر تلفن همراه نیز وارد این چرخه شدند.

این اتفاق فقط شیوه پرداخت را عوض نکرد؛ بانک‌ها و شرکت‌های پرداخت نیز مجبور شدند خدمات خود را با سرعت بیشتری توسعه دهند. امنیت هم به مسئله‌ای جدی تبدیل شد؛ هرچه تعداد تراکنش‌های دیجیتال افزایش یافت، حفاظت از اطلاعات کاربران و کنترل تراکنش‌های مشکوک اهمیت بیشتری پیدا کرد.

دیجیتال‌سازی بازار سرمایه و بیمه

تغییرات فناوری محدود به بانک‌ها نبود. بازار سرمایه نیز به تدریج خدمات خود را به فضای آنلاین منتقل کرد؛ سرمایه‌گذار می‌توانست اطلاعات بازار را سریع‌تر دریافت کند و بخشی از فرآیند سرمایه‌گذاری بدون مراجعه حضوری انجام شود.

در کنار این تغییر، صنعت بیمه نیز مسیر دیجیتالی شدن را دنبال کرد؛ صدور برخی بیمه‌نامه‌ها و ارتباط با مشتری به تدریج از شکل سنتی فاصله گرفت. در نتیجه، فناوری کم‌کم در بخش‌های مختلف نظام مالی حضور پیدا کرد.

ظهور فین‌تک

در مرحله بعد، شرکت‌هایی وارد بازار شدند که اساس فعالیتشان بر فناوری مالی استوار بود. این شرکت‌ها در حوزه‌هایی مانند پرداخت، اعتبار، خدمات سرمایه‌گذاری و مدیریت مالی فعالیت کردند و در برخی موارد تجربه‌ای متفاوت از خدمات سنتی ارائه دادند.

ورود این بازیگران باعث شد مرز میان صنعت مالی و فناوری کمرنگ‌تر شود؛ بانک‌ها دیگر تنها ارائه‌دهنده خدمات مالی نبودند و شرکت‌های فناوری نیز در بخش‌هایی از این بازار حضور پیدا کردند.

داده به‌عنوان محور خدمات مالی

امروز بسیاری از خدمات مالی بر پایه داده‌ها و اطلاعات فعالیت می‌کنند. رفتار مشتری، سوابق تراکنش و اطلاعات اقتصادی می‌توانند در طراحی یا ارائه خدمات مورد استفاده قرار گیرند. برای مثال، یک سامانه مالی می‌تواند بر اساس سابقه تراکنش‌های یک مشتری، الگوی مصرف او را تشخیص دهد؛ در حوزه اعتبار نیز داده می‌تواند برای ارزیابی وضعیت متقاضی مورد استفاده قرار گیرد.

در چنین شرایطی، فناوری دیگر فقط ابزاری برای انتقال یک خدمت قدیمی به اینترنت نیست؛ خود شیوه ارائه خدمت را نیز تغییر می‌دهد.

نمایشگاه F‑EX 2026

هجدهمین نمایشگاه بین‌المللی نظام مالی، سرمایه‌گذاری و زیرساخت‌های دیجیتال ایران، F‑EX 2026، از ۲۶ تا ۲۹ آبان ۱۴۰۵ به همت وزارت امور اقتصادی و دارایی و با همکاری شرکت برنامه‌ریزی و نمایشگاهی بانیان امید در محل دائمی نمایشگاه‌های بین‌المللی تهران برگزار خواهد شد.

موضوع این رویداد را می‌توان در امتداد همین تحول دید؛ مسیری که از بانکداری سنتی آغاز شد و حالا به نقطه‌ای رسیده که فناوری، داده و خدمات مالی در کنار یکدیگر قرار گرفته‌اند. تاریخ نظام مالی را اگر از زاویه فناوری نگاه کنیم، یک تغییر تدریجی اما روشن دیده می‌شود: ابتدا مشتری به بانک می‌رفت، بعد بانک از طریق خودپرداز و اینترنت به مشتری نزدیک شد و حالا بخش زیادی از خدمات مالی مستقیماً در تلفن همراه او قرار دارد.

مرحله بعدی این مسیر هنوز در حال شکل‌گیری است. چیزی که مشخص است، این است که تعریف «خدمت مالی» دیگر به ساختمان بانک یا شعبه محدود نمی‌شود.

خبرنگار : همتی

نظر شما
    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!
آخرین عناوین اخبار
© کلیه حقوق این وب سایت برای پایگاه خبری نگاه ایرانیان نیوز محفوظ است.
website designed by Nonegar PArdazesh , developed by Nonegar