شنبه، 25 مهر 1405

ترامپ در پیچ آخر؛ تغییر لحن معنادار درباره ایران

5 ماه قبل
بازدید: 111
کد خبر: 000157932
0
ترامپ در پیچ آخر؛ تغییر لحن معنادار درباره ایران

ترامپ با مجموعه‌ای از اظهارات متناقض و بعضاً تحریک‌آمیز، همزمان از بررسی پیشنهاد ایران گفت و آن را «غیرقابل قبول» خواند.

به گزارش خبرنگار سیاسی ایونا، در تازه‌ترین موضع‌گیری، رئیس‌جمهوری آمریکا روز شنبه به وقت محلی در شبکه اجتماعی «تروث سوشال» مدعی شد که به‌زودی طرح ۱۴ بندی ارائه‌شده از سوی ایران را بررسی خواهد کرد، اما در عین حال پیشاپیش نسبت به پذیرش آن ابراز تردید کرد.

او بدون اشاره به خواسته‌های حداکثری واشنگتن، مدعی شد: «نمی‌توانم تصور کنم که این طرح قابل قبول باشد.»

این موضع‌گیری در شرایطی مطرح می‌شود که به نظر می‌رسد دو طرف وارد مرحله‌ای از تبادل جزئیات شده‌اند؛ مرحله‌ای که معمولاً نشانه‌ای از نزدیک شدن به چارچوب توافق تلقی می‌شود. با این حال، لحن ترامپ بیش از آنکه حاکی از اراده برای توافق باشد، رنگ و بوی فشار سیاسی و رسانه‌ای دارد.

ترامپ در گفت‌وگو با خبرنگاران هنگام سوار شدن به هواپیمای نیروی هوایی در فلوریدا، از یک‌سو تأیید کرد که «کلیات توافق» به او توضیح داده شده و قرار است متن دقیق نیز ارائه شود، اما از سوی دیگر، تلاش کرد اظهارات پیشین خود درباره بی‌فایده بودن توافق را انکار کند.

او پیش‌تر گفته بود که «شاید بهتر باشد اصلاً توافقی انجام نشود»، اما اکنون مدعی است چنین جمله‌ای را بیان نکرده است. این چرخش موضع، بار دیگر الگوی آشنای سیاست‌ورزی ترامپ را برجسته می‌کند؛ الگوی مبتنی بر تغییر سریع روایت‌ها در مواجهه با فشارهای سیاسی و رسانه‌ای.

یکی از بحث‌برانگیزترین بخش‌های اظهارات ترامپ، توصیف وضعیت فعلی به‌عنوان «یک محاصره بسیار دوستانه» بود؛ عبارتی که در پاسخ به سوال خبرنگاران درباره پایان خصومت‌ها مطرح شد.

این تعبیر، در حالی بیان می‌شود که هرگونه محاصره، به‌ویژه در ادبیات سیاسی و نظامی، ذاتاً اقدامی خصمانه تلقی می‌شود. استفاده از چنین واژگانی، بیش از هر چیز نشان‌دهنده تلاش برای بازتعریف واقعیت‌های میدانی در قالبی نرم‌تر و قابل‌دفاع‌تر در افکار عمومی است.

تهدید در سایه مذاکره

ترامپ در ادامه، ضمن اشاره به احتمال عدم دستیابی به توافق، به‌طور ضمنی از گزینه‌های تهاجمی سخن گفت.

او بدون ارائه جزئیات، هشدار داد که در صورت «بدرفتاری» از سوی ایران، سناریوهای دیگری نیز می‌تواند در دستور کار قرار گیرد.

این در حالی است که او همزمان مدعی شد در صورت خروج آمریکا از وضعیت فعلی، بازسازی ایران «۲۰ سال طول خواهد کشید»؛ ادعایی که نه‌تنها فاقد پشتوانه کارشناسی است، بلکه بیشتر در راستای جنگ روانی و القای برتری یک‌جانبه مطرح می‌شود.

همچنین ترامپ در بخش دیگری از سخنانش ادعا کرد که ایران «به‌شدت در تلاش برای رسیدن به توافق» با واشنگتن است. این در حالی است که روند مذاکرات، دست‌کم در سطح رسمی، بر پایه تبادل پیشنهادها و نه پذیرش یک‌جانبه خواسته‌ها پیش می‌رود.

خروج نیروها از آلمان؛ سیگنالی به اروپا؟

همزمان با این تحولات، ترامپ از تصمیم آمریکا برای کاهش گسترده نیروهای نظامی خود در آلمان خبر داد.

او تأکید کرد که این کاهش «بسیار بیشتر از ۵ هزار نفر» خواهد بود.

این تصمیم، اگرچه به‌طور مستقیم به پرونده ایران مرتبط نیست، اما می‌تواند حامل پیام‌هایی برای متحدان اروپایی آمریکا باشد؛ به‌ویژه در شرایطی که نقش اروپا در هرگونه توافق احتمالی با ایران همچنان مهم تلقی می‌شود.

در مجموع اظهارات ترامپ، تصویری چندلایه و متناقض از وضعیت فعلی ارائه می‌دهد: از یک‌سو، نشانه‌هایی از پیشرفت در مسیر مذاکره دیده می‌شود و از سوی دیگر، ادبیات تهدیدآمیز و مواضع متزلزل، چشم‌انداز توافق را در هاله‌ای از ابهام قرار می‌دهد.

در چنین فضایی، آنچه بیش از هر چیز اهمیت دارد، فاصله میان گفتار و عمل است؛ فاصله‌ای که اگر پر نشود، می‌تواند بار دیگر مسیر دیپلماسی را به بن‌بست بکشاند.

خبرنگار : عاروان

نظر شما
    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!
© کلیه حقوق این وب سایت برای پایگاه خبری نگاه ایرانیان نیوز محفوظ است.
website designed by Nonegar PArdazesh , developed by Nonegar