جمعه، 24 مهر 1405

جنگ پنهان بر سر سفره‌ها و انرژی

5 ماه قبل
بازدید: 136
کد خبر: 000159039
0
جنگ پنهان بر سر سفره‌ها و انرژی

در حالی که بخشی از فضای رسانه‌ای و کارشناسی بر ضرورت آماده‌سازی جامعه برای شرایط بحرانی تأکید دارد، یک نگاه رو به گسترش در فضای عمومی، بر «تاب‌آوری معیشتی» و مدیریت مصرف در شرایط فشار اقتصادی و سیاسی تمرکز کرده است.

به گزارش خبرنگار اقتصادی ایونا، در روزهای اخیر، بحث‌هایی در فضای رسانه‌ای و شبکه‌های اجتماعی مطرح شده که بر ضرورت تغییر الگوی مصرف در شرایط بحران احتمالی تأکید دارد. در این دیدگاه، گفته می‌شود جامعه نباید صرفاً به مواجهه احساسی با بحران‌ها محدود شود، بلکه باید برای مدیریت زندگی روزمره در شرایط فشار نیز آماده باشد.

 اگرچه هشدار درباره شرایط سخت ممکن است در نگاه اول ایجاد نگرانی کند، اما بی‌توجهی به آن می‌تواند در زمان وقوع بحران، هزینه‌های سنگین‌تری به جامعه تحمیل کند.

در این تحلیل‌ها تأکید می‌شود که تاب‌آوری اجتماعی تنها به معنای ایستادگی در برابر تهدیدهای بیرونی نیست، بلکه شامل توان مدیریت منابع محدود نیز می‌شود؛ موضوعی که به گفته موافقان این دیدگاه، در بسیاری از جوامع توسعه‌یافته به‌عنوان بخشی از سیاست‌های عمومی دنبال می‌شود.

در این چارچوب، مدیریت مصرف آب، برق، گاز و مواد غذایی، جلوگیری از اسراف و ایجاد الگوهای صرفه‌جویی، بخشی از «آمادگی غیرنظامی جامعه» تلقی می‌شود.

در بخش دیگری از این دیدگاه‌ها، بر این نکته تأکید می‌شود که بحران‌های بلندمدت، تنها در سطح سیاسی یا امنیتی اثرگذار نیستند، بلکه به‌تدریج ساختارهای اجتماعی و سبک زندگی مردم را نیز تحت فشار قرار می‌دهند.

به اعتقاد این گروه، اگر جامعه در برابر فشارهای اقتصادی و کمبود منابع، الگوی رفتاری مشخصی نداشته باشد، ممکن است به‌تدریج دچار فرسایش روانی و اجتماعی شود؛ حتی اگر در ظاهر از بحران‌های بزرگ عبور کرده باشد.

مصرف به‌عنوان مسئله فرهنگی، نه صرفاً اقتصادی

در این بحث‌ها، مصرف منابعی مانند نان، انرژی و مواد غذایی صرفاً یک مسئله اقتصادی تلقی نمی‌شود، بلکه به‌عنوان یک موضوع فرهنگی نیز مورد توجه قرار گرفته است.

بر این اساس، اسراف، دورریز مواد غذایی و مصرف غیرضروری انرژی، نه تنها یک رفتار اقتصادی پرهزینه، بلکه در شرایط فشار، رفتاری آسیب‌زا برای کل جامعه تلقی می‌شود.

در همین چارچوب، برخی تحلیل‌ها بر ضرورت تقویت فرهنگ صرفه‌جویی در خانواده‌ها، مدارس و رسانه‌ها تأکید دارند؛ بدون آنکه این موضوع به احساس ترس یا ناامنی اجتماعی منجر شود.

با این حال، در کنار این دیدگاه، برخی منتقدان معتقدند تأکید بیش از حد بر «آماده‌سازی برای شرایط سخت» ممکن است به ایجاد فضای اضطراب در جامعه منجر شود.

این گروه بر این باورند که مدیریت بحران باید در سطح سیاست‌گذاری کلان و زیرساختی انجام شود و انتقال مستقیم بار روانی آن به سطح جامعه، می‌تواند اثر معکوس داشته باشد.

در مقابل، موافقان این رویکرد تأکید می‌کنند که هدف، ایجاد ترس نیست، بلکه تقویت توان سازگاری جامعه با شرایط احتمالی و کاهش آسیب‌پذیری در زمان بحران است.

در نهایت، آنچه در مرکز این بحث قرار دارد، مفهوم «تاب‌آوری اجتماعی» است؛ مفهومی که در آن مقاومت یک جامعه تنها به واکنش‌های احساسی یا سیاسی محدود نمی‌شود، بلکه به توان آن در مدیریت منابع، مصرف و زندگی روزمره نیز وابسته است.

به بیان دیگر، موضوع اصلی این بحث نه صرفاً هشدار درباره بحران، بلکه چگونگی زندگی در شرایط فشار و محدودیت است؛ موضوعی که به اعتقاد برخی کارشناسان، اگر به‌درستی مدیریت نشود، می‌تواند به یکی از چالش‌های جدی آینده اجتماعی تبدیل شود.

خبرنگار : عاروان

نظر شما
    هیچ دیدگاهی برای این مطلب ثبت نشده است!
© کلیه حقوق این وب سایت برای پایگاه خبری نگاه ایرانیان نیوز محفوظ است.
website designed by Nonegar PArdazesh , developed by Nonegar